NARZĘDZIA
Mieszarka wolnoobrotowa, mieszadło koszykowe, paca zębata lub gładka, kielnia.
SPOSÓB UŻYCIA
Przygotowanie podłoża
Podłoże powinno być zwarte, mocne, suche, nośne, wolne od kurzu, brudu, wykwitów solnych, tłustych plam organicznych i środków antyadhezyjnych. Podłoża luźne i pylące wzmocnić gruntem GRUNLIT-U lub GRUNLIT-G. Występujące grzyby i porosty należy bezwzględnie usunąć przy pomocy bioaktywnego środka BIOLIT.
Przygotowanie produktu
Zawartość worka 25 kg wsypać do około 5,5-6,0 l czystej, chłodnej wody i wymieszać przy pomocy mieszarki wolnoobrotowej do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostawić na 5 minut, po czym ponownie przemieszać, w celu uzyskania pełnych właściwości roboczych. Czas przydatności rozrobionej z wodą zaprawy uzależniony jest od temperatury i wilgotności powietrza, nie przekracza jednak 1 godziny. Do przygotowanej zaprawy nie wolno dodawać wody w celu „poprawienia” jej konsystencji.
Nakładanie masy
Klej nakładać na styropian pasami o szerokości 3-4 cm po obrzeżu płyty a na pozostałej powierzchni płyty plackami o średnicy 8-10 cm, tak aby łączna powierzchnia nałożonej zaprawy na płycie nie była mniejsza niż 40%. Niedopuszczalne jest przyklejanie styropianu wyłącznie metodą na placki. Tak przygotowane płyty styropianowe przyłożyć niezwłocznie do ściany i docisnąć aż do wyrównania z wcześniej klejonymi płytami. Po 15 minutach od przyklejenia nie należy już poruszać i poprawiać ich ustawienia. Zeszlifowanie powierzchni płyt można wykonać nie wcześniej po upływie 3 pełnych dni od ich przyklejenia.