GS200 – gładź szpachlowa biała

Przeznaczona do szpachlowania ścian sufitów. Stosowana jako wierzchnia warstwa która jest przeznaczona do szlifowania. Zalecana grubość nakładanej warstwy powinna wahać się między 1 mm a 2 mm. Mieszanka drobnomielonego gipsu, białej mączki i komponentów modyfikujących.

ZASTOSOWANIE

Gładź szpachlowa przeznaczona jest do szpachlowania i wygładzania powierzchni ścian i sufitów wewnątrz pomieszczeń. Stosowana jako wierzchnia warstwa wykończeniowa na gips szpachlowy, podłoża betonowe i cementowo-wapienne. Po ostatecznym wygładzeniu stanowi idealne podłoże pod warstwy malarskie i tapety.

SPOSÓB UŻYCIA

Przygotowanie podłoża

Podłoże powinno być czyste, odtłuszczone, suche, stabilne, nośne, wolne od plam i wykwitów, pozbawione jakichkolwiek innych substancji obniżających przyczepność, zwłaszcza kurzu, brudu, wosku oraz tłuszczów. Stare powłoki malarskie i inne warstwy o słabej przyczepności należy dokładnie usunąć. Ewentualne ubytki i rysy uzupełnić gipsem szpachlowym. Tak przygotowaną powierzchnie należy zagruntować.

Rozrabianie z wodą:

Zawartość opakowania wsypać do czystego pojemnika z odmierzoną ilością wody, ok. 0,5 litra wody na 1 kg gładzi. Całość pozostawić na 3 do 5 minut i po tym czasie dokładnie wymieszać mieszadłem mechanicznym lub ręcznie, aż do uzyskania jednorodnej i plastycznej masy bez grudek. Tak przygotowaną zaprawę zużyć w ciągu ok. 90 minut.

Wykonywanie prac:

Gotową zaprawę nanosić na przygotowane podłoże pacą ze stali nierdzewnej, nakładając warstwę o grubości do 3 mm. Po wygładzeniu, stwardnieniu i związaniu powierzchnie gładzi należy przeszlifować drobnym papierem ściernym lub siatką do szlifowania. W przypadku nakładania dwuwarstwowego kolejną warstwę nakładać po wyschnięciu pierwszej. Przed nakładaniem każdej warstwy gładzi należy gruntować podłoże w celu zmniejszenia jego wodochłonności. Nie dopuszczać do działania wilgoci na świeżo ułożoną warstwę gładzi, chronić przed szybkim przesuszeniem np. z wyniku przeciągów. Prace prowadzić w temperaturze +5° C÷ +30° C.

Czyszczenie narzędzi:

Narzędzia i ręce należy myć pod bieżącą wodą, zaraz po zakończeniu pracy.

DANE TECHNICZNE

  • Proporcje mieszania: ok. 1l wody na 2kg suchej gładzi
  • Temperatura stosowania: +5° C÷ +30° C
  • Czas zużycia po zarobieniu: maks. 90 minut
  • Minimalna grubość warstwy: 1 mm
  • Maksymalna grubość warstwy: 3 mm
  • Zużycie: od 1 do 2 kg/1m2 w zależności od jakości podłoża

PRZECHOWYWANIE

Gładź należy przewozić i przechowywać w suchych warunkach na paletach i w oryginalnych, nie uszkodzonych opakowaniach. Tak przechowywany produkt posiada okres przydatności do użycia 6 miesięcy. Chronić przed wilgocią.