GRUNLIT-U – grunt uniwersalny

GRUNLIT-U – służy do gruntowania podłoży ściennych pod wyprawy tynkarskie, klejowe oraz powłoki malarskie. Wzmacnia podłoże i wyrównuje jego chłonność, zmniejsza zużycie farby i poprawia przyczepność zapraw klejowych. Przeznaczony do stosowania na wszystkich chłonnych powierzchniach , takich jak płyty G-K, tynki gipsowe, cementowo-wapienne, podłoża betonowe, gazobeton, cegła itp.

ZASTOSOWANIE

Grunlit-U przeznaczony do zastosowania na wszystkich mocnych, czystych i suchych powierzchniach. Może być zastosowany na nośnych podłożach mineralnych, starych powłokach malarskich, gładkich powierzchniach betonowych, a także na płytach kartonowo-gipsowych. Stanowi dobry podkład pod nakładane następnie powłoki tynków mineralnych i akrylowych zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz pomieszczeń.

NARZĘDZIA

Pędzel lub wałek.

SPOSÓB UŻYCIA

Przygotowanie podłoża

Należy usunąć złuszczające się stare powłoki - podłoże powinno być nośne, równe, suche i czyste, nie spękane.

Przygotowanie produktu

Bezpośrednio przed użyciem całą zawartość opakowania należy wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji mieszarką/wkrętarką wolnoobrotową z mieszadłem koszykowym aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Nakładanie masy

Produkt nanieść na odpowiednio przygotowane podłoże za pomocą pędzla lub wałka. Nie stosować w temperaturze poniżej +5° C (temp. obiektu). Bezpośrednio po nałożeniu umyć wodą narzędzia.

WYTYCZNE WYKONAWCZE

Przy temperaturze +20° C i względnej wilgotności powietrza 65% powierzchnia nadaje się do ponownego pomalowania po około 12 godzinach. Całkowicie suchą można obciążać po ok. 24 godzinach. W przypadku niższej temperatury i wyższej wilgotności czas wysychania może ulec zmianie.

ZUŻYCIE

Około 100-200 g/m2 na gładkich powierzchniach. Na podłożach szorstkich odpowiednio więcej.

PRZECHOWYWANIE

Należy przechowywać w szczelnie zamkniętych, nieuszkodzonych opakowaniach w suchym miejscu, chronić przed wilgocią. Otwarte opakowania należy szczelnie zamknąć. Resztki produktu należy przelać do jak najmniejszego pojemnika i szczelnie zamknięte przechowywać nie dłużej niż 3 miesiące. Okres przydatności do użycia 12 miesięcy od daty produkcji.

OPAKOWANIA

Opakowania: 1 l, 5 l